Utrustningstips

En pistolskytt behöver en del mer eller mindre nödvändig utrustning för att med behållning kunna utöva sin hobby. Man kan naturligtvis skaffa sig det bästa som finns att få på marknaden, men man klarar sig utmärkt bra med enklare medel, huvudsaken är ju att utrustningen fungerar på ett tillfredsställande sätt. Vad som anses nödvändigt eller inte överlåts åt var och en att avgöra, här skall bara påpekas vad som kan vara bra att ha för att utbytet av pistolskyttet som hobby och sport skall bli mest givande.

Vapen. Ett vapen måste man ha, som första vapen rekommenderas starkt en kaliber .22 pistol. Med den kan man delta i ett antal olika skytteaktiviteter.

Utbudet av .22 pistoler på marknaden är mycket stort, att rekommendera ett speciellt märke är inte möjligt, då tycke och smak varierar väldigt.

Det man kan rekommendera är följande, köp ett känt märke, service och reservdelar skall finnas för en överskådlig framtid.

Ammunition. För att kunna skjuta med sitt vapen behöver man givetvis ammunition.

Klubben säljer ammunition av några olika fabrikat. Det finns ett mycket stort urval av kaliber .22 ammunition på marknaden. Olika vapen trivs olika bra med olika typer av ammunition.

Till en början, köp inga stora mängder, utan prova olika ammunition till ditt vapen, tills du hittar en som både fungerar bra och känns bra att skjuta med.

Hörselskydd. Det är nödvändigt att skydda sin hörsel vid allt skytte. Det finns ett antal olika skydd att välja på. Vadd, proppar, kåpor och aktiva kåpor (med inbyggd elektronik). Kåpor är det vanligaste och mest praktiska.

Klädseln. Klädseln skall vara varm och oöm när du skjuter. Det finns ingen som helst anledning att frysa bort skjutresultaten. Varma sportiga kläder, varma vantar, stövlar eller kraftiga skor är bra. Tänk på att man står stilla under en ganska lång tid, då blir det lätt kallt.

Handvärmare är ett bra tillbehör.

Mössa. Vid skjutning utomhus är en mössa bra att ha, den skall ha skärm och gärna nedfällbara skygglappar.

Glasögon. Det finns speciella skytteglasögon, som är ställbara på olika sätt, det finns också olika filterglas att använda, diopter och diverse skygglappar. OBS att glasen skall vara anpassade för pistolskytte (skärpan på rätt ställe).

Kikare. En kikare är bra att ha så att man kan se var man träffar. En vanlig kikare med 7-8 ggr förstoring fungerar, men det bästa är att ha en kikare på stativ med lite större förstoring 10-30 ggr.

Verktyg. Det är bra att ha en del verktyg för justering av sitt vapen, skruvmejslar, sexkantnycklar och dylikt.

Klocka. Nästan all skjutning är tidsbegränsad, då är det bra att ha tillgång till ett tidtagarur.

Det bästa är ett tidtagarur med visare (analogt) inte ett med bläddrande siffror (digitalt).

Sotutrustning. När det är soligt ute blänker det lätt i riktmedelen, då är det bra att sota dessa.

Penna. En penna och ett block eller en liten anteckningsbok är bra att ha. Det finns speciella skjutböcker.

Vapenvårdsutrustning. Vad som behövs är en läskstång, viska, linnelappar och en lämplig vapenolja. Till kaliber .22 pistoler skall man inte använda fett, det blir lätt funktionsproblem när det är lite kallt.

Skjuthandbok. Svenska Pistolskytteförbundets skjuthandbok är bra att ha. Den innehåller både bestämmelser, tips och märkeskrav.

Väska. För att få med sig alla grejer behövs en väska. Det går att använda i stort sett vad som helst. Det finns speciella väskor gjorda för pistolskyttar. Rusa inte iväg och köp det dyraste som finns, titta vad dina kamrater använder och skaffa något som passar just dina behov.